28 Haziran 2010

araba kullanmak

ehliyetim 1996 tarihli. 18 yaşımı doldurur doldurmaz almıştım. 14 yıllık sürücü ehliyetine sahip olmama rağmen, yeni yeni tecrübe ediyorum araba kullanmayı... bu işi gerçekten öğrenmek isteyen biri 2,3 ay gibi bir süre mümkünse her yere arabayla gitmeli... eğer benim gibi sadece kısıtlı zamanlarda kullanabiliyorsa acemilik dönemi uzayıp gidiyor... yaklaşık 2 ay önce başladım trafiğe çıkmaya. kızımla beni sabahları evden işyerine kadar eşim bırakıyordu. başlarda bu yolun en risksiz 1/3 lük mesafesinde kullandım, sonra 2/3, bir süredir de tamamında kullanıyorum. bu arada tecrübe olsun diye izlediğim 3 farklı yol var, her gün farklı bir güzergahdan geliyorum. haftasonları ise 2 küçük çocuğu arabada oyalamak biraz sıkıntı yarattığı için ve daha güvenli olduğu için genellikle araba kullanma işini eşime bırakıyorum. bu şekilde şoförlüğü ilerletebilir miyim acaba... bir de sürdüğüm yollar genelde yokuş aşağı yani arabayı stop ettirme ya da kırmızı ışıkta geri kaydırma riskim yok. henüz tek başıma trafiğe çıkmadım. genellikle eşimin talimatlarına göre kullanıyorum. sağa geç, vitesi 3 e al, buradan döneceksin, kırmızı yandı vb...

1- tek başına trafiğe çıkmak bir dönüm noktası olabilir, hem de insanın kendine güvenini getirebilir. en kısa zamanda denemek istiyorum.

2- tek başıma bir yere gitmeden önce izleyeceğim yolu tek tek kafamda planlamalıyım.

3- yokuş bir yerde dur kalk yapmam gerekirse el freni ile güvenli kalkışı tercih etmeliyim.

4- başlarda park sorunu olmayan yerlere gitmeliyim.

5-en kısa zamanda yokuş yukarı olan yerlerde sürüş deneyimlerimi artırmalıyım.

6 yorum:

  1. en iyi deneyim için yanında kimse olmadan çıkıcaksın hem kendine güvenin gelir hem de panik yapmazsın. ondan sonra zaten kimse tutamaz seni.

    YanıtlaSil
  2. Canım kesinlikle dediğin doğru bir müddethem kendin süreceksin hemde hemen hemen hergün uzun bir süre yaklaşık 1 yıl kullanacaksın.

    Sana tavsiyede bulunuyorum ama aynı dert bende de var :))

    YanıtlaSil
  3. rabia yalnız çıkma deneyimini en kısa zamanda yaşayacğım inşallah, fırsat kolluyorum :))))
    asuman hergün kontağı çevirmek mühim gerçekten, 1 yıl diyosun haa, acele etmeyim o zaman :))

    YanıtlaSil
  4. merhabalar,benim de suan gundemimde olan sorun,neden daha once pekistirmedim araba surmeyi diye cok kiziyorum kendime.ama suan hic cesaretim yok,kizimla kullanmaya korkuyorum,ne kadar suruyor surmeye tama olarak alismak,bana cesaret verin biraz:)

    YanıtlaSil
  5. ben kullanmaya başladım ama yalnız çıkma tecrübem hala az... ihmal etmemek uğraşmak lazım kolay gelsin size de bana da :)

    YanıtlaSil
  6. canım bende üç yıldır araba kullanıyorum ama hala yoğun trafikte eşime satarim arabayı ya da geniş yerlere bırakırım arabayı park probleminden dolayı sonra da epey bi yürürüm. Ama dediğin gibi üzerine gitmek lazım yoksa ilerlemez bu iş;)

    YanıtlaSil

haydi söyle :)