22 Haziran 2010

sünnet hakkında

çok iyi bildiğimizi sandığımız şeyler başımıza gelince ne de çok düşünülmesi, planlanması, ayarlanması gereken ayrıntı olduğunu anlıyoruz. sünnet de bunlarda biri benim için.

öncelikle bir çok yöntem olduğunu öğrendim koter tekniği, cerrahi yöntem, çan tekniği, klamp tekniği bunlardan bazıları. sonra sünneti yapacak kişinin seçimi sünnetçi mi, ürolog mu, çocuk cerrahı mı olacak. sonra uygulanacak anestezi yöntemi genel mi, lokal mi, lokal + sedasyon mu... insanların tecrübelerini dinleyince daha çok kafam karıştı çünkü herkesin kesinlikle çok memnun kaldığı ve şiddetle tavsiye ettiği klinik, doktor, yöntem mevcut ve malesef hepsi de farklı farklıydı...

sünnet uzun zamandır gündemimizi meşgul eden bir konuydu. çocuklarda sıklıkla rastlanan darlık ve yapışıklık sorunu erende de vardı. bu da ara ara enfeksiyon yaşamasına sebep oluyordu. biran önce yapılmasını istiyorduk ancak yoğun grip ve nezleli bahar aylarında ne kadar çok yeltendiysek de hep ertelemek zorunda kaldık. anestezi yöntemi de bizim için önemliydi bu yaş grubuna cerrahlar hep genel anesteziyi uygun görüyor her ne kadar biz bu konudaki endişelerimizi iletsek de lokal bir şekilde yapılan sünnetin yaşatacağı psikolojik travmanın genel anestezinin olumsuzluklarından daha fazla olduğunu, endişelenmememizi söylüyorlardı. en sonunda 19 haziran 2010 cumartesi günü özel bir üniversite hastanesinde, çocuk cerrahınca, cerrahi yöntemle ve genel anestezi uygulanarak eren sünnet oldu.





bize verilen odada biraz bekledikten sonra ameliyathaneye yakın doktorların bekleme odasına alındık. burada eren in deri altına onu sakinleştirecek daha önce görmediğim hava gibi birşey verdiler. 10-15 dk sonra eren sersemlemeye başlamıştı ve giderken ne bize baktı ne birşeye itiraz etti. onu doktorlara teslim ettikten sonraki bekleme sürecinin zorluğunu her anne baba az çok tahmin eder... ne kadar risksiz basit bir işlem olsa da hep aklımıza kötü senaryolar üşüşür, herşeyin yolunda gitmesi için dualar ederiz. eren i tekrar odaya getirdiklerinde gözleri kapalı ve henüz kendine gelmemişti... 20 dakika kadar sızlandı, kendini geriye attı. bu her vakada yaşanan ancak eren de biraz daha yoğun yaşadığımız narkozdan uyanma süreciydi. ben o zaman ne yaptık biz dedim, sapasağlam çocuğu ne hale getirdik... sonra 1,5 saat kadar uyudu, uyandığında daha sakindi. uykudan uyanır gibi gözlerini açtı, bişeyler içirmeye çalıştık ama huzursuzluğu ve ağrısı vardı. öğleden sonra eve geldik biraz daha uyudu, akşamüstü dışarıya çıkmak istedi, hep birlikte bahçeye indik. ertesi gün bandajını çıkarmak zor oldu. bol solüsyonla yumuşatmaya çalıştım ama hem flasterleri hem sargı bezini güçlükle çıkardık... neyseki herhangi bir kanama olmadı ama eren in çığlıkları yüreğimi acıttı... sargı çıktıktan sonra çişini yaparken yanma başladı ve bu şikayeti hala devam ediyor. dün izinliydim ve eren in kontrolü vardı... doktor güzel bir sünnet olduğunu herhangi bir sorun olmadığını söyledi. şu an babannesiyle. aradım, huzursuz huysuz değilmiş...


bir de olayın elif boyutu var... bu haftasonu kızımla fazla ilgilenemedik. ne olur ne olmaz diye kardeşiyle yalnız bırakamadık... sürekli uyarılarımıza maruz kaldı. kardeşinle dikkatli oyna, oyuncağını alma vb. bir de ne söyleyeceğimi bilemediğim için eren in pipisinin yara olduğunu doktorların onu tedavi ettiğini söyledim. pazartesi sabah babası kreşe bırakırken "baba, ben size küskünüm" demiş. "haftasonu benimle oynamadınız" neyse akşam telafi ettik biraz.. bundan sonra eren iyileştikçe bu sorun da kendiliğinden çözülecektir.

13 yorum:

  1. hadi geçmiş olsun büyük bir işin üstesinden gelmişsiniz. sırada biz varız.darısı başımıza.

    bu arada filmdeki gibi davranıp 'onu etmeyin beni sünnet edin o daha çok küçük'' diye bağırıp doktorun beyaz önlüğüne kapaklanıp ağlasam mı ?

    YanıtlaSil
  2. Geçmiş olsun nihancığım...Eren kuzusunu çok çok öpüyorum ve tabiki küskün ablayı da:)

    YanıtlaSil
  3. tekrar geçmiş olsun erene,artık iyileşmeyede başlamış..hayırlı olsun nihancım ...

    YanıtlaSil
  4. beter böcek, darısı başınıza problem yoksa 7-8 yaşı beklemenizi önerebilirim.
    gülaycım ayşecim ikinize de çok çok teşekkür ediyorum, daha iyiyiz çok şükür. bu sabah ilk kez bezinin değiştirilmesini kendisi istedi :)

    YanıtlaSil
  5. hayırlı uğurlu ve geçmiş olsun.damatlığını askerliğinide görün inşallah :)
    epeydir benimde kafamı kurcalıyodu bu mevzu şimdi senin yazınıda okuyunca ben ertelemenin daha iyi olduğuna karar verdim.benim oğlum zaten çok huysuz hareketli birde sünnet eklenirse tek başıma asla başa çıkamam.gerçi bezden kurtulmadan sünnet daha kolay oluyormuş diye duydum ama ne kadar doğru bilmiyorum.hayırlısı olsun artık darısı bizimkinin başına.

    YanıtlaSil
  6. Oy kıyamam ben ona.Çok çok geçmiş olsun.Umarım şimdi daha da iyidir.
    Bizimde ufak sıkıntılarımız var bu konuyla ilgili.Doktorumuz, gittiği yere kadar dedi ama bakalım hayırlısı. Çok iyi olmuş paylaştığın, bizlerde bilgilenmiş olduk.
    Sevgiler, öpün kuzunuzu benim için..

    YanıtlaSil
  7. Geçmiş olsun :) Eren de büyümüş abi olmuş artık... Damatlığını da görürsünüz inşallah ...

    YanıtlaSil
  8. iç ses bence de sorun yoksa bekle 7-8 yaşına kadar kendini korumasını bilir en azından...
    emine çok saol... zaten çoğu erkek bebekte olabiliyor... aslında en güzeli ilk 6 ay yaptırmak ya da büyüyünceye dek beklemek sanırım. tuğrayı öpüyorum :)
    teşekkürler yasemin, amin... inşallah hepimiz görürüz damatlıklarını gelinliklerini sonra torunları torbaları :)))))
    hepinize teşekkür ediyorum :)

    YanıtlaSil
  9. canım hem hayırlı olsun, hem geçmiş olsun. sırada askerliği var, onu da görürüz inşallah :))

    YanıtlaSil
  10. remziyecim, çok saol teyzesi inşallah cümlemizin diyorum :)))

    YanıtlaSil
  11. Çok geçmiş olsun..bir şekilde halledilmiş işte.Ne zaman olursa olsun anne yüreği dayanamıyor onların acı çekmesine.

    YanıtlaSil
  12. kaymacina çok teşekkür ediyorum zarif yorumun için...evet halloldu öyle ya da böyle, gerçekten dayanmak zor ama başa gelince de dayanıyor insan.

    YanıtlaSil
  13. Merhaba, sünnet ile ilgili arastirma yaparken rastladim blogunuza. Ankara'da ikamet etmekteyim hangi hastanede sunnet oldugunuzu ve dr ismi rica edebilir miyim ? Sevgiler

    YanıtlaSil

haydi söyle :)